Fantacine.com

Typer af HDL-cholesterol

Typer af HDL-cholesterol


HDL-kolesterol er en af ​​de to typer af lipider - uopløselige fedtmolekyler - der udgør kolesterol i kroppen. Høje niveauer af HDL-cholesterol i blodet er blevet forbundet med en række positive sundhedsmæssige fordele, og læger anbefaler en række livsstilsændringer, der kan bidrage til at øge HDL-kolesterol-niveau. Mens der kun er én type HDL-cholesterol, kan mængden af ​​HDL-cholesterol i blodet øges betydeligt ved at indtage en række specifikke typer af fødevarer.

Definition

HDL, eller high-density lipoprotein, cholesterol og LDL, eller low-density lipoprotein, cholesterol er de to vigtigste former for kolesterol i kroppen. LDL, som ofte kaldes "dårlige" kolesterol, kan bygge op langs de indre vægge i arterier, hvilket får dem til at blive stiv og ufleksibel. Denne betingelse af arterievæggen hærdning er kendt som atherosklerose og er en væsentlig medvirkende faktor til kardiovaskulære problemer såsom slagtilfælde eller hjerteanfald.

HDL-kolesterol, derimod, er kendt som det "gode" kolesterol, da høje niveauer af HDL i blodet er direkte forbundet til et fald i risikoen for hjertesygdom.

Fungere

HDL-cholesterol spiller en række vigtige roller i kroppen. Det menes at arbejde for at forhindre overdreven LDL kolesterol opbygning på arterievæggene, og er ansvarlig for at finde og transportere overskydende kolesterol i blodet til leveren, hvor kolesterol derefter udskilles fra kroppen.

vegetabilske kilder

HDL kolesterol i blodet kan øges ved at indtage alle sorter af frugter, grøntsager, korn (især havre) og bønner. Forøgelse af mængden af ​​enkeltumættet fedt i kosten - som alle er afledt fra vegetabilske kilder - kan også øge HDL niveauer. Den bedste af disse monoumættede fedtstoffer omfatter olivenolie, raps olie, og avocado olie.

Nødder og frø af alle slags, især mandler, har også været forbundet med en gavnlig stigning i HDL-niveauer.

proteinkilder

Fisk rig på omega-3 fedtsyrer er en anden type fødevarer kendt for at øge HDL kolesterol i blodet. Disse fisk omfatter laks, makrel, hvid tun, og sardiner. De fleste ernæringseksperter anbefaler forbrugende fisk mindst to til tre gange om ugen for den største effekt.

anbefalinger

Udover at medtage bestemte fødevarer i din kost, er der en række andre måder at øge HDL-cholesterolniveauer. Disse omfatter regelmæssig aerob motion, væsentligt reducere mængden af ​​stegte og kommercielt tilberedte fødevarer, der forbruges, opretholde en sund vægt, og rygestop.


        

Udgiv min kommentar