Fantacine.com

Hvad er de forskellige stadier af spondylitis?

Hævelse af leddene i rygsøjlen forårsager en tilstand kaldet ankyloserende spondylitis. Det er en livslang, uhelbredelig tilstand, der forårsager mild til svær smerte og begrænset bevægelse. Den nøjagtige årsag er ukendt, men det er genetisk. Ankyloserende spondylitis påvirker hver person forskelligt, og ikke følger en klar kurs.

Fakta

Ankyloserende spondylitis (AS) er en invaliderende form for arthritis, der påvirker rygsøjlen, ifølge spondylitis Association of America (SAA). Det forårsager betændelse i ryghvirvler, hvilket fører til smerte, begrænset mobilitet og komplikationer forbundet med langvarig inflammation. Behandling fokuserer på smertebehandling og symptom kontrol. Nogle mennesker har relativt milde symptomer, mens andre oplever i stigende grad svære symptomer slutter med skader på hjerte og lunger. Symptomer, hvad enten mild eller svær, kan være kronisk eller afbrudt af intermitterende perioder med remission.

Onset

Inflammation hvor ledbånd tillægger knoglen, kaldet enthesitis, er den karakteristiske symptom på AS, rapporterer SAA. Det begynder typisk med betændelse i bækkenet --- krydset af rygsøjlen og bækken --- forårsager stivhed og smerter i hofte og lænd. Smerten er som regel værre efter en periode uden aktivitet, om natten og om morgenen. I nogle mennesker, er AS ikke videre end dette tidlige stadium.

Progression

Som AS skrider frem, enthesitis bevæger sig op rygsøjlen fra bækkenet til halsen. Yderligere leddene bliver ramt, fra hofterne til hæle, knæ, skuldre og bryst. Et eller begge øjne ofte bliver betændt og kræve behandling med kortikosteroid øjendråber ifølge SAA. Inflammation af leddene mellem ribbenene og rygsøjlen reducerer brystet evne til at udvide og resulterer i smerte, som efterligner cardiac angina. Kæben kan også blive påvirket, hvilket gør at spise vanskelig.

spinal fusion

I de mest avancerede tilfælde, ryghvirvler bliver smeltet, eller sammenvoxet, hedder det i SAA. Cykler af vertebral inflammation og heling sidste ende føre til en sprød, knoglefusion af ledbåndene i rygsøjlen, hvilket øger risikoen for spinal fraktur. Fusionen begrænser også bevægelse, hvilket resulterer i en krum, frem-buede kropsholdning, kendt som kyphosis.

Overvejelser

Langsigtet AS kan beskadige organer og nervesystemet, selv om disse komplikationer er sjældne, SAA rapporter. Langvarige behandling med kortikosteroider kan skade nyrerne. Begrænset brystet bevægelse nedsætter lungernes kapacitet, og nogle mennesker med AS kan udvikle lunge ardannelse, mens kronisk inflammation nær aortaklappen kan forårsage blokeringer eller utætheder i ventilen. Ardannelse i bundter nerve kan forårsage neurologiske komplikationer, såsom urininkontinens eller tilbageholdelse, fækal inkontinens, smerter eller svaghed i benene eller seksuel dysfunktion.


        

Udgiv min kommentar