Fantacine.com

neuroblastom Fakta

Neuroblastom er en type kræft, som påvirker børn og spædbørn. Det danner i udviklingslandene nerveceller i et foster, og er undertiden opdages før fødslen under en rutinemæssig ultralyd. Ifølge Mayo Clinic, er der ingen kendte risikofaktorer for udvikling af neuroblastom, men børn født i familier med en historie af denne type kræft er på en let øget risiko for selv at udvikle det. Behandling afhænger af mange faktorer, men indbefatter generelt en kombination af kirurgi, strålebehandling og kemoterapi.

Betydning

Ifølge American Cancer Society, neuroblastom opstår typisk hos små børn og spædbørn. Kræften ses sjældent hos børn over en alder af ti år. Denne type kræft er den mest almindelige kræftform at påvirke spædbørn, og tegner sig for næsten 7% af alle barndom kræftformer. Mens nogle neuroblastomer opdages via ultralyd før fødslen, er de fleste tilfælde diagnosticeres mellem et og to år. Desværre er to tredjedele af neuroblastom kræftformer ikke diagnosticeret, før kræften har spredt sig til andre dele af kroppen.

Kræft Beliggenhed

Neuroblastomer er tumorer i det sympatiske nervesystem, som omfatter nervefibrene på begge sider af rygmarven, klynger af nerveceller eller ganglier, der findes på bestemte punkter langs banen for disse nervefibre og celler placeret i binyrerne . Ca. en tredjedel af alle neuroblastomer begynde i binyrerne, med en anden en tredjedel starter i den abdominale sympatiske nerve ganglier. De resterende tilfælde begynde i det sympatiske ganglier af halsen, brystet, eller bækken. Den specifikke placering af neuroblastom bestemmer, hvad der eventuelt er symptomer oplevet, ifølge American Cancer Society.

primære Symptomer

I erkendelse af tegn og symptomer på neuroblastom er meget vanskeligt, da symptomerne varierer meget og afhænger af placeringen af ​​tumoren og andre faktorer. Det mest almindelige symptom hos små børn er en klump eller masse i maven. Børn med en abdominal tumor kan være tilbageholdende med at spise eller klager over ubehag eller smerter i regionen. Masserne kan også forekomme i nakken, lysken, eller andre områder af kroppen. Nogle gange kan symptomer som smerte, tab af blærekontrol eller hævelse skyldes en voksende tumor trykke på nærliggende organer eller væv. Ifølge neuroblastom Børnenes Cancer Society, tidlige symptomer på neuroblastom er ekstremt svære at opdage, men en noninvasiv urintest kan bestilles i mistænkte tilfælde, der er næsten 100% diagnostisk nøjagtig.

Symptomer på Metastaser

Når den primære tumor spreder eller metastasizes, til andre områder af kroppen, kan nye tegn og symptomer. Hvis kræften spreder sig til knoglerne, kan den sygdomsramte barn oplever alvorlige smerter, svaghed, følelsesløshed, eller endda lammelse, hvis nerverne bliver komprimeret. Hvis huden bliver berørt, kan lilla lapper udvikle sig, og symptomer som træthed, svaghed, irritabilitet, voldsom blødning, og hyppige infektioner kan opstå, hvis kræften spreder sig til knoglemarven. I tilfælde, hvor neuroblastom frigiver hormoner, et sæt af symptomer kaldes paraneoplastisk syndrom kan udvikle sig. Symptomer på paraneoplastisk syndrom omfatter feber, hurtig hjertebanken, konstant diarré, hud rødmen, svedtendens og højt blodtryk.

Forebyggelse / behandling

Der er ingen kendte middel til at forebygge neuroblastom. Behandlingen afhænger af den fase af neuroblastom på diagnose, prognose markører, og den generelle sundhed af patienten. Behandlingsmuligheder omfatter operation for at fjerne lokaliserede svulster, kemoterapi til at ødelægge kræftceller, og strålebehandling. Nogle børn med høj risiko neuroblastom behandles med retinoid terapi. Ifølge National Cancer Institute, er retinoid terapi menes at bremse cancercelle formering og hjælpe uudviklede nerveceller, der er involveret i neuroblastom modnes til normale, sunde celler. Stamcelle transplantationer kan udføres for at erstatte knoglemarv beskadiget af andre behandlingsmuligheder.


        

Udgiv min kommentar