Fantacine.com

Multipel sklerose & neuropatiske smerter

Multipel sklerose (MS) er en autoimmun sygdom, der påvirker centralnervesystemet, som består af hjernen, rygmarven og synsnerven. Multipel sklerose påvirker kvinder dobbelt så ofte som mænd, og den nøjagtige årsag er ukendt. MS diagnosticeres sædvanligvis i den tidlige voksenalder, og de fleste tilfælde diagnosticeres i alderen 20 og 50. Imidlertid kan MS også forekomme i ungdommen eller endda tidlige barndom, ifølge National Scleroseforeningen. Der er behandlinger til rådighed, men der er ingen kur mod MS.

Fakta

I mennesker, der har multipel sclerose, immunsystemet angriber nervecellerne eller neuroner, i hjernen og / eller rygmarven. Neuroner består af en celle organ, der modtager impulser fra andre neuroner og som frembringer impulser, og en axon, som er fastgjort til cellelegemet og som bærer impulserne til andre neuroner. Alle nervevævet i kroppen, herunder hjernen og rygmarven, funktioner gennem denne kommunikation mellem neuroner.

Mange neuroner har flere lag af et protein og lipid stof omkring deres axoner --- dette stof kaldes myelin. Neuronerne, der har myelin omtales som "myelinerede" neuroner, og myelin, der omgiver deres axoner kaldes en myelinskeden. Myelinskeden beskytter Axon. Immunsystemet hos en person, der har MS angriber myelinskederne, producerer ar eller plaque, som også kaldes sklerose. Ødelæggelsen af ​​myelin forstyrrer, og til sidst kan ødelægge, neuron evne til at sende signaler til andre neuroner. Den arvæv er permanent, og beskadigede neuroner kan ikke repareres. Når et område af hjernen, rygmarven eller optiske nerver er fyldt med neuroner, der ikke er i stand til at kommunikere godt med andre neuroner, kan den del af hjernen eller rygmarven ikke fungere korrekt.

Symptomerne på MS varierer fra person til person og afhænger af mange faktorer, herunder hvilke områder af centralnervesystemet beskadiges af sygdommen. Nogle almindelige symptomer er problemer med synet, svaghed, træthed og følelsesløshed eller snurrende fornemmelser i forskellige dele af kroppen, som kaldes paræstesi.

Smerte

Ifølge National Scleroseforeningen, omkring 55 procent af MS-patienter rapporterer "klinisk signifikant" smerte på et tidspunkt i sygdomsforløbet, og smerte med MS er omkring dobbelt så almindelig hos kvinder som hos mænd. Smerte kan være akut eller kronisk og kan være neuropatisk --- hvilket betyder det er forårsaget af dårligt fungerende neuroner --- eller har en anden årsag.

Trigeminusneuralgi er en type af akut neuropatisk smerte. Den er opkaldt efter den trigeminus nerven, som er ansvarlig for fornemmelse i ansigtet. Trigeminusneuralgi smerte er en skarp, stikkende smerte til den side af ansigtet, der er resultatet af skader på trigeminusnerven, og det kan være ganske alvorlige. Undertiden trigeminusneuralgi er et af de første symptomer på MS. Fordi det er i den side af ansigtet, trigeminusneuralgi er undertiden forveksles med tand smerter.

L'Hermitte tegn (udtales "Lair-møde") er en kort, pludselig følelse af elektrisk stød, summende eller smerte, der rejser ned i kroppen som følge af at bøje nakken fremad. Det er en type af paræstesi eller abnorm følelse. Det kan være forbundet med en række sygdomme, herunder cervikal spondylose, gigt, tumorer eller perniciøs anæmi. I MS er det et resultat af skade på halshvirvelsøjlen, som er halsregionen af ​​rygsøjlen, og klassificeres som neuropatisk smerte. Omkring to tredjedele af MS-patienter oplever L'Hermitte tegn på et tidspunkt.

MS-patienter kan også opleve prikken, brænden, smertende eller "girdling", som er en til tider smertefuld båndlignende tryk omkring kroppen. Læger kalder disse symptomer "dysæstesi", hvilket betyder en ubehagelig unormal følelse. Disse dysæstesi er neuropatiske, og kan enten være akut eller kronisk i MS-patienter. Selvom det ikke er almindeligt, nogle gange neuropatiske smerter kan ledsage optisk neuritis, der forårsager smerte, når øjet flyttes i henhold til den Scleroseforeningen of Scotland.

Nogle smerter forbundet med MS er ikke neuropatisk. Eksempler omfatter smerter som følge af muskel spasticitet, eller rygsmerter er forbundet med immobilitet nogle MS-patienter oplevelse. Selvom denne smerte er lige så virkelige og vigtige som neuropatisk smerte, behandlingen er anderledes.

Behandlinger

Mens der ikke er nogen kur mod MS, der er behandlinger til rådighed. Nogle behandlinger kan ændre forløbet af sygdommen eller standse udviklingen. Andre behandlinger kan lette symptomerne på MS, herunder neuropatisk smerte.

Neuropatisk smerte ikke reagerer godt på medikamenter, der anvendes til behandling af andre typer smerte, såsom smerte som følge af en skade, så læger skal tage en anden tilgang ved behandling af den. Trigeminusneuralgi er ofte behandlet med krampestillende medikamenter såsom carbamazepin (Tegretol) eller phenytoin (Dilantin). For L'Hermitte tegn, kan læger ordinere et krampestillende lægemiddel eller soft-krave støtte til nakken, hvis dette symptom er alvorlig nok til at forstyrre dagligdagen. Dysethesias såsom afbrænding, smertende eller girdling behandles ofte med den antikonvulsive gabapentin (Neurontin) eller antidepressive amitriptylin. Den antidepressive duloxetin hydrochlorid (Cymbalta), men ikke specifikt til MS, er blevet godkendt til behandling af diabetisk neuropati og derfor kan hjælpe med neuropatisk smerte hos MS-patienter. Antidepressiva hjælpe med at lette neuropatisk smerte ved at ændre den måde, hjernen reagerer på smerte signaler, der kommer fra de beskadigede nerveceller. Det stof pregabalin (Lyrica), som FDA godkendte i 2004 til behandling af neuropatisk smerte forbundet med diabetes og fibromyalgi, kan også hjælpe nogle MS-patienter, der oplever neuropatisk smerte. Dysæstesi undertiden også behandles med ikke-kemiske midler, såsom at bære et tryk strømpe eller ved anvendelse af en varm komprimere på det berørte område. Acetaminophen (Tylenol) også nogle gange letter smerten ved dysæstesi, ifølge National Scleroseforeningen.

Ikke-neuropatiske smerter hos MS reagerer på forskellige behandlinger. Smerter fra muskel spasticitet kan behandles med baclofen (Lioresal) eller tizanidin (Zanaflex), anti-inflammatoriske lægemidler, såsom ibuprofen eller strækøvelser. Rygsmerter forårsaget af immobilitet kan behandles med ultralyd, fysioterapi eller varme.

Overvejelser

Mens nogle symptomer på MS, såsom svaghed eller gangbesvær, kan være indlysende, smerte er en usynlig symptom. En person, der lider af kronisk, kan invaliderende smerter ser "fint" til andre, men føler forfærdeligt og har problemer fungerer. Det er vigtigt for MS-patienter, der oplever smerte til at kommunikere med deres kære om, hvordan de føler, så de kan tilbyde støtte. Kroniske smerter kan også forstyrre en MS patient evne til at arbejde eller udføre andre aktiviteter, og kan forårsage stor følelsesmæssig nød. Nogle MS-patienter synes, at det hjælper at tale om det; din lokale kapitel af The National Scleroseforeningen kan fortælle dig om støtte grupper i dit område.

Det er meget vigtigt at fortælle din læge om eventuelle symptomer, du oplever, herunder smerte. Læger har en række muligheder for at hjælpe dig med smerte, og beder om hjælp er ikke "klynkende" eller et tegn på svaghed. Hvis en behandling din læge har ordineret til dine smerter ikke fungerer, fortælle hende, så hun kan prøve noget andet. The National Scleroseforeningen anbefaler også tværfaglige smerte klinikker for MS-patienter, der oplever kroniske smerter; disse klinikker kan tilbyde en bred vifte af behandlinger, såsom medicin, fysisk terapi, rådgivning, og alternative behandlinger.

Advarsel

En ændring i symptomerne eller fremkommer nye symptomer i MS-patienter kan undertiden vise nogen ændring i løbet af sygdommen eller en negativ reaktion på medicin. Kontakt din læge, hvis dine symptomer ændrer sig.


        

Udgiv min kommentar