Fantacine.com

Fakta om fødevarer, der indeholder jern

Hvis du lider af en jernmangel, især jernmangelanæmi, kan du finde det svært at finde fødevarer rige på jern til at indarbejde i din almindelige kost. Selvom jern --- i modsætning til andre næringsstoffer såsom calcium, fibre og C-vitamin --- er ikke så udbredt annonceret på etiketter, ikke en række fødevarer indeholder betydelige mængder af jern.

Hæm vs. nonheme Iron

Den første ting du skal vide er, at jern i forskellige fødevarer interagerer med din krop på forskellige måder. Hæm jern kommer indefra dyr, hvorimod nonheme jern findes i plantemateriale. Kroppen let absorberer hæm jern, hvilket gør det mere produktiv, mens nonheme jern er vanskeligere at absorbere. Denne skelnen kan være frustrerende for vegetarer og veganere, der har brug for mere jern i deres kost, men du kan forbedre jernoptagelsen.

Kilder til hæmjern

De bedste kilder til hæm jern er visse typer af skaldyr og mærkeligt nok lever fra forskellige dyr. Muslinger, østers og muslinger er alle fyldt med hæm jern, som er oksekød, kylling og svinekød lever. Andet kød, såsom oksekød og kalkun, giver gode kilder til denne type af jern, selv om de blegner i sammenligning med at spise leveren. Sardiner og rejer giver også gode niveauer af hæm jern.

Kilder til nonheme Iron

Stærke kilder til nonheme jern kommer fra bestemte fødevarer. Ud over jern-berigede korn, som bliver mere og mere populære, og kogte bælgfrugter, kan denne type af jern findes i græskarkerner (bare frø) og melasse. Andre fødevarer med gode mængder af nonheme jern omfatter bagte kartofler med huden på og dåse asparges.

Fødevarer, der forbedrer Absorption

Hvis du baserer de fleste af dine jern indtag på plantematerialer, med sværere at absorbere nonheme jern, en række fødevarer hjælpe med jern absorption: appelsiner, cantaloupe, jordbær, tomater, rød og grøn peber og hvidvin.

Fødevarer, der hindrer Absorption

Lige så vigtigt som at vide, hvilke fødevarer vil hjælpe dig med at maksimere potentialet for jern i din kost er at vide, hvilke fødevarer vil underminere jern indtag. De fødevarer, der hindrer jernoptagelsen omfatter spinat, sukkerroer greens, søde kartofler og produkter fremstillet af hele korn og soja produkter, selv om disse fødevarer er meget godt for dig af andre årsager. Andre poster, der hindrer jernoptagelsen er koffeinholdige drikkevarer, såsom kaffe og te, og rødvin.


        

Udgiv min kommentar