Fantacine.com

Hvad er Litotripsi?Litotripsi er en generel betegnelse for metoder til at bryde op mineralske sten i kroppen. Sten i disse områder kan forårsage smerte, blokering af urin og føre til alvorlige komplikationer. I øjeblikket er den mest anvendte form for behandling, ekstrakorporal trykbølge lithotripsi (ESWL), påføres fra ydersiden af ​​kroppen nær nyrerne.

Historie

Italiensk medicinske kilder tyder litotripsi kan have været kendt som en behandling for nyresten i det tidlige 19. århundrede, selv om det er vanskeligt at se, hvordan ultralyd kunne have været involveret. Der er endda hints i den medicinske litteratur, at en tidlig arabisk kirurg, Abu'l Kasim Chalaf ben Abbas el-Zahrewi (c. 912-1013) vidste om processen. Ved midten af ​​1980'erne, trykbølge lithotripsi begyndte at blive accepteret som den foretrukne måde at opløse nyresten.

typer

Tre typer af litotripsi findes: ultralyd, ekstrakorporal trykbølge, og elektrohydraulisk. I den første procedure, en sonde bryder op en sten i mindre stykker. I den anden, er en elektronisk sonde placeret i urinlederen. Højfrekvente lydbølger derefter bryde op stenene. Den elektrohydrauliske metode bruger elektricitet snarere end ultralyd. I nogle tilfælde kan kirurgi stadig være nødvendig for at fjerne større fragmenter.

Fordele

Brug litotripsi kan undgå mere alvorlige kirurgiske indgreb, efter behandling komplikationer og tilhørende bivirkninger. Men det passende valg af behandling afhænger af størrelsen af ​​stenen, typen og hyppigheden af ​​re-forekomst,. Større sten kræver mere invasive metoder men slutresultatet kan være mere omkostningseffektivt. Litotripsi er effektiv mellem 70 til 90 procent af de tilfælde, hvor det kan bruges.

Misforståelser

Litotripsi er ikke en behandling af alle typer af nyresten. Multiple sten, placering, sammensætning og størrelse kan udelukke denne form for behandling.

Advarsel

Ethvert medicinsk intervention, især invasive en risiko. Nogle risici forbundet med denne procedure er fragmenter tilbage i systemet, blødning, vævsskader til omkringliggende områder, urin blokeringer eller infektioner. Skader og ardannelse i nyrerne kan føre til langsigtede problemer. [Kilde: JA McAteer og AP Evan, "The Akutte og langsigtede negative virkninger af Shock Wave Litotripsi," Seminarer i Nefrologisk 28:. 2 (marts 2008), 200-213] Andre problemer omfatter øget arterielt blodtryk, nedsat nyre funktion og flere forekomster af sten. [Kilde: AP Evan et al, "Shock Wave Litotripsi-induceret nyreskade," American Journal of nyresygdomme 17:.. 4 (april 1991), 445-450]

Teorier / Spekulation

En undersøgelse i 2006 fundet trykbølge lithotripsi kunne øge risikoen for både diabetes og forhøjet blodtryk. En 19-års follow-up af patienter, som modtog denne behandling fundet diabetes udviklede 3,23 gange så ofte som i en kontrolgruppe. Hypertension opstod 1.47 gange så ofte. Forskere teoretiseret chokbølger beskadiget bugspytkirtlen, hvilket fører til diabetes. Foreningen med hypertension kan skyldes vævsforandringer i nyrerne. undersøgelsens forfattere advarede dog meget effektiv behandling bør ikke stoppes på dette punkt. [Kilde:. Amy E. Krambeck et al, "diabetes mellitus og hypertension associeret med Shock Wave Litotripsi af Nyrer og proksimale uretersten på 19 års opfølgning," Journal of Urology 175: 5 (maj 2006), 1742-1747 .]


        

Udgiv min kommentar