Fantacine.com

Hvad der fører til mavesår?

Hvad der fører til mavesår?


Mavesår opstår, når foring af maven eller tolvfingertarmen, de første par inches af tyndtarmen, er udhulet af syre. De blev engang betragtet som en svøbe af den industrialiserede verden. Behandlinger ofte mislykkede, gentagelser var almindelige og kirurgi til udskæring af de berørte dele af maven og tyndtarmen var nødvendig for at forhindre komplikationer og død. Forskning har forbedret både diagnose og behandling af mavesår.

Årsager

Op til 70 procent af diagnosticerede mavesår er forårsaget af H. pylori-infektioner. Tilstedeværelsen af ​​bakterierne forårsager en kronisk inflammation, der tillader mavesyre at erodere foring af maven samt duodenum, forårsager mavesår.

Resten af ​​sår synes at være forårsaget af anvendelse af ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) såsom aspirin og ibuprofen. NSAID'er er sure, og i kombination med mavesyre, kan overvælde mavesækkens slimhinde. De har også gribe ind i produktionen af ​​et hormon, der begrænser mavesyre dannelse, forårsager større mængder af mavesyre til at blive frigivet.

Risici

Cigaretrygning øger risikoen for at udvikle en mavesår. Jo flere cigaretter en person ryger på daglig basis, jo større hendes chance for at udvikle et sår. Heavy drikke øger også risikoen. Moderat indtagelse imidlertid ikke synes at påvirke udviklingen af ​​mavesår.

Symptomer

Hos mange patienter symptomerne på mavesår gå ubemærket hen, indtil komplikationer har udviklet. For dem, der oplever symptomer på et sår uden komplikationer, er symptomer normalt begrænset til halitosis (dårlig ånde), smerter efter at have spist hvis såret er i maven, smerter på tom mave hvis såret er i duodenum, og hyppig halsbrand .

Diagnose

Diagnosen stilles ved blodprøve bekræfter tilstedeværelsen af ​​antistoffer mod H. pylori og en urea breath test, hvor patienten får en kapsel til at sluge. Hvis bakterierne er til stede i maven, vil det metabolisere indholdet af kapslen og befri en type af carbondioxid som derefter udåndes. Hvis ingen af ​​disse tests bekræfter en H. pylori-infektion, derefter en endoskopisk undersøgelse kan gøres for at bekræfte tilstedeværelsen af ​​mavesår.

Komplikationer

En mavesår i sig selv er smertefuldt og uønsket. Hvis venstre ubehandlet, kan det udvikle sig til invaliderende og endda dødelige symptomer. Det eroderede væv kan bløde rigeligt, forårsager opkastning af frisk blod fra maven eller delvist fordøjet "kaffe jorden" blod fra duodenum. Hvis blod bevæger sig gennem hele mave-tarmkanalen, vil det ses i afføring som et klæbrigt, tjærelignende afføring. Hvis nok blod er tabt, patienten bliver anæmiske, bleg, udmattet og svag.

Hvis såret eroderer vævet indtil den trænger maven, er såret anses perforeret. Mavesyre kan sive ind i bughulen, der forårsager ulidelig smerte. Syren kan beskadige organer, såsom pancreas, milt og lever, og patienten kan dø i kort rækkefølge.

Selv hvis såret ikke skrider frem til en sådan farlig grad, hvis der er en H. pylori infektion stede, patienten har en tre til seks gange større risiko for at udvikle mavekræft. Fordi mavekræft sjældent viser mærkbare symptomer, indtil den har spredt sig, det har en meget høj dødelighed.

Behandling

Heldigvis har forskningen gjort i løbet af de sidste 30 år er tilladt læger at kunne behandle det store flertal af mavesår. Hvis årsagen er diagnosticeret som en H. pylori-infektion, behandlingen er en 14-dages behandlingsregime med to antibiotika, såsom clarithromycin og amoxicillan, og et lægemiddel til at reducere syreproduktion i maven, såsom omeprazol, kendt som prilosec. Når regimen er udført, kan den ulcus tage flere ekstra uger til at helbrede, men tilbagefald er sjældne.

Hvis såret skyldes anvendelse af NSAID'er, er patienten rådes til at anvende en anden medicin, der ikke vil irritere foring af maven, og om nødvendigt, vil lægen ordinere omeprazol eller anden medicin til at begrænse produktionen af ​​mavesyre.


        

Udgiv min kommentar