Fantacine.com

Guide til din PSA-test

Ifølge American Cancer Society, er en ud af seks mænd i Amerika diagnosticeret med prostatakræft. PSA-test er et centralt element i kræft opdagelse og forebyggelse. En PSA-test tester dine niveauer af prostata specifikt antigen (PSA). Dine prostata kirtler producerer dette protein, som alle mennesker har i små mængder i deres serum. Prostatakræft og / eller andre prostata lidelser kan medføre en stigning i denne PSA-niveau, som testen er designet til at detektere.

Hvornår skal få afprøvet

Ifølge National Comprehensive Cancer Center, mænd har brug for at være mere aggressive og få testet så tidligt som alder 40. Der er en højere risiko hos mænd fra afrikansk afstamning eller mænd med en eller flere familiemedlemmer, der tidligere har været diagnosticeret. Det anbefales af den amerikanske Food and Drug Administration, at lægerne tilbyder PSA og DRE til patienter årligt i mænd 50 år og ældre, og dem har større risiko (cancer.gov). Testen kan også gives på din anmodning, hvis du har symptomer som problemer vandladning, og bækken eller rygsmerter.

Testen

En blodprøve er givet til at måle PSA, og betragtes mest effektive i tidlig påvisning. Prøven derefter taget til et laboratorium, hvor PSA-niveauer analyseres. Selv om der er begrænsninger for testen, har FDA godkendt det at overvåge patienter med historie af kræft for at se, om kræften er kommet tilbage, og som en form for tidlig påvisning for prostatakræft.

En prostatakræft screeningtest består af denne PSA test sammen med en DRE (digital rektal Exam), der kan detektere prostatacancer hos mænd uden symptomer. Lægen vil planlægge en aftale for dig at komme ind og han vil udføre testen selv, ved at tage dit blod for PSA-test og udførelse af DRE. For at udføre DRE, lægen starter ved at have du lægge på din side med dig knæ er op eller har du står op med din krop bøjet i taljen. Han indsætter så hans smurt finger ind i endetarmen og føler prostata kirtler gennem endetarmen væggen for bump eller unormale områder. Under eksamen kan du have trang til at tisse og føle korte ubehag ved prostata er hævelse eller inflammation. Som forberedelse til testen vil du nødt til at give en prøve før din DRE og flere uger efter din din prostata biopsi.

PSA Test Scores

Når resultaterne af PSA-testen er tilbage, vil lægerne analysere dine PSA niveauer. En normal PSA-niveau er ethvert beløb mindre end 4.0ng pr ml eller nanogram i hver milliliter blod. Hvis dine niveauer er mellem 4,0 og 10.0ng / ml så er der en 25% chance for du kan have kræft. The American Cancer Society rapporterer, at niveauer over 10.0ng / ml øge din risiko til 67%. Når patienter niveauer indikerer en højere risiko for kræft, en biopsi (fjernelse af prostatavæv med en nål styret af en ultralyd-probe i endetarmen) vil blive foretaget (Mayo Clinic). Når der er en diagnose, vil lægerne foreslå et behandlingsforløb og derefter gentage PSA-test. Hvis niveauerne er meget lave eller ikke-detekterbar i blodet, behandlingen var vellykket.


        

Udgiv min kommentar