Fantacine.com

Galdeblæren lidelser og symptomer

Galdeblæren er en lille pæreformet non-vital fordøjelsesorgan der gemmer galden produceres i leveren. Bile frigives derefter fra galdeblæren til tyndtarmen til at hjælpe med fordøjelsen af ​​mad, især fedtholdige fødevarer. Gallbladder sygdomme, der også omtales som biliære sygdomme, afbryde funktionen af ​​galdeblæren og forstyrre strømmen af ​​galde. Disse sygdomme omfatter inflammation, infektion, sten eller anden forhindring af galdeblæren.

Galdesten

Galdesten (eller cholelithiasis) er den mest almindelige form for galdeblæren sygdom. Mens de er mest tilbøjelige til at udvikle i selve galdeblæren, kan de også udvikle andre steder i galdevejene. Sten er normalt sammensat af cholesterol, men kan også være forårsaget af for meget bilirubin i leveren galde. Hvis galdesten er symptomatiske og kan ikke opløses af medicin eller brækkes i små stykker af ultralydsbølger, kirurgisk fjernelse af galdeblæren, kendt som kolecystektomi, kan være indikeret. Mange mennesker med galdesten ikke oplever nogen symptomer. Galdesten syge der gør oplever symptomer føler typisk smerter i højre, øvre eller middelklasse øvre del af maven, og kan køre en feber. Ekstreme symptomer omfatter gulsot, dvs. gulfarvning af det hvide i øjnene eller huden. Nogle galdesten syge kan også opleve oppustethed, ler-farvet afføring og kvalme eller opkastning.

cholecystitis

Cholecystitis refererer til betændelse i galdeblæren forårsager alvorlige mavesmerter. De fleste tilfælde af cholecystits er forårsaget af galdesten fældefangst galde i galdeblæren, der forårsager irritation og tryk. Denne inflammation kan føre til infektion eller galdeblæren perforering. Det primære symptom på cholecystits er akutte smerter i øverste højre eller øvre midten af ​​maven. Sekundære symptomer kan omfatte følelser af oppustethed, overskydende gas, halsbrand, fordøjelsesbesvær, ler-farvet afføring, kvalme, opkastning, feber og gulsot.

Årsager og risikofaktorer

Galdeblære sygdom er almindelig over hele verden, især blandt overvægtige, midaldrende, hvide kvinder, der har oplevet flere graviditeter. Det kan forekomme, når et overskud af kolesterol eller bilirubin eksisterer i galden, når galden ikke indeholder tilstrækkelige salte eller når galdeblæren ikke tømmes korrekt.

Eksamen og prøver

Under en fysisk undersøgelse, er patientens abdomen testet for ømhed. Hvis det bestemmes, at yderligere undersøgelser er nødvendige for en nøjagtig diagnose --- tests, der registrerer inflammation, infektion eller tilstedeværelse af galdesten omfatter en abdominal CT-scanning, abdominal ultralyd, abdominal røntgen og lever-funktionstests.

Behandling

Patienterne rådes til at følge en fedtfattig kost, når maden kan tolereres at hjælpe galdeblæren sygdomme klart op uden mere invasive indgreb. I disse tilfælde kan smertestillende medicin og antibiotika ordineres til at hjælpe med smertebehandling og til at bekæmpe infektion. Fjernelse af galdesten eller galdeblæren selv, tilrådes ved betændelse eller blokering fortsætter. Kirurgi vil forhindre fremtidige angreb. Akut kirurgi er nødvendig, hvis komplikationer sat i fx betændelse i fælles galdegang, koldbrand (vævsdød), peritonitis, perforation eller pancreatitis.


        

Udgiv min kommentar