Fantacine.com

Utæt Gut Syndrome - Cøliaki

Cøliaki, også kendt som utæt tarm syndrom, er en intolerance over for gluten, et protein i nogle typer af korn. Det er en autoimmun sygdom, snarere end en fødevareallergi. Cøliaki sygdom er kendetegnet ved mavebesvær, dårlig fordøjelse og andre gastrointestinale klager.

Årsager

Cøliaki menes at være arvelig og kan forekomme hos børn og voksne. Det kan forekomme pludseligt efter operationen, infektion, stress, graviditet eller fødsel eller uden synlig grund. Ca. en i 133 mennesker har cøliaki.

Symptomer

De vigtigste symptomer på cøliaki er gastrointestinale og kan omfatte kronisk oppustethed, gas, mavesmerter og diarré eller forstoppelse. Andre symptomer kan omfatte vægtøgning eller tab, anæmi, knogle- eller ledsmerte intenst kløende hud ledsaget af vabler, kaldet dermatitis herpetiformis, samt en lang række andre symptomer. Cøliaki er ofte fejldiagnosticeret som en anden lidelse.

Irritabilitet er et almindeligt symptom hos børn, mens ikke-fordøjelses lidelser, såsom anæmi, træthed, gigt eller depression, som regel i voksne.

Diagnose

Cøliaki er diagnosticeret gennem en blodprøve. Det er vigtigt at få testet snarere end selv-diagnosticere denne lidelse. En ordentlig test skal indhentes efter spise produkter, der indeholder gluten.

Behandling

Efter en glutenfri kost er den eneste behandlingsmulighed for mennesker med cøliaki. Gluten findes i de fleste hvede produkter samt rug, byg, triticale og et par andre mindre populære kornsorter. Mange glutenfri produkter er mærket med bogstaverne GF eller sige de er glutenfri på etiketten.

Advarsler

Det er vigtigt at få en diagnose tidligt som cøliaki kan beskadige tarmene længe før symptomer opstår. At have en slægtning med cøliaki øger chancerne for, at du kan få det.

Mennesker med cøliaki bør blive fortrolig med fødevarer etiketter og de forskellige måder gluten kan dukke op. Hvis fødevarer blev fremstillet under anvendelse af det samme udstyr som en gluten-holdige fødevarer, kan proteinet være til stede. Gluten kan være til stede i slik, chips, pommes frites, sojasovs, tortilla chips og supper, blandt andre uventede fødevarer.


        

Udgiv min kommentar