Fantacine.com

Forskelle Mellem Cøliaki & irriteret tyktarm

Cøliaki (CD) og irritabel tarm syndrom (IBS) er begge fordøjelsesforstyrrelser. Men årsagen og prognose er forskellige for begge. Hvis du tror, ​​du har enten IBS eller cd, skal du kontakte din læge eller sygeplejerske, der skal testes.

Cøliaki

Cøliaki (CD) er forårsaget af gluten intolerance. Gluten er et protein der findes i nogle kerner. Når det indtages, det forårsager en toksisk reaktion, som skader den intestinale foring. Det kan resultere i fejlernæring grundet tarmene ikke ordentligt absorbere næringsstoffer fra maden. Det medfører også gastrointestinale symptomer, der ligner dem af IBS.

Irritabelt tarmsyndrom

IBS er en funktionel lidelse, hvilket betyder, at der er ikke en fysisk problem, der forårsager den. Tarmene fortolker ikke og svare hjernens kommandoer korrekt, hvilket resulterer i symptomer.

Kost

Nogle personer med IBS kan være følsomme over for gluten, men ikke har den ekstreme intolerance for, at personer med CD har. Mennesker med IBS typisk tåle de fleste kornsorter godt selv.
Mennesker med CD nødt til at skære alle fødevarer med gluten at mindske den langsigtede skader det forårsager.

Overvejelser

Ifølge Cøliaki Foundation: "Hvis CD er venstre ubehandlet, kan beskadigelse af tyndtarmen være kroniske og livstruende." CD kan føre til andre sygdomme.

Forebyggelse

Forebyggelse er den bedste fremgangsmåde for begge lidelser. Finde ud af de fødevarer, der udløser alvorlige IBS symptomer i høj grad forbedrer livskvaliteten for den enkelte. Eliminering gluten forebygger uoprettelig skade på fordøjelsessystemet og også forbedrer livskvaliteten for personer med CD.


        

Udgiv min kommentar