Fantacine.com

Mad til Vata Type

Mad til Vata Type


I ayurvedisk ernæring, hver person har en blanding af tre sind / krop opdragsgivere kaldet doshas. Disse doshas - Vata, Pitta og Kapha - definere de mentale og fysiske egenskaber. De fleste mennesker har en eller to dominerende doshas. Når doshas er afbalanceret, kroppen fungerer til sit fulde potentiale. Spise den rigtige fødevarer er nøglen til at forblive i balance. Ved valg mad til Vata typen, er det vigtigt at kende de fødevarer, stigning og fald denne kvalitet.

Valg Smager

Den Vata typen er påvirket af de elementer af luft og plads (vind) med tendens for kroppen at føle sig kold. For at hjælpe vælge passende fødevarer, er det vigtigt at vide, de smager som øger og sænker Vata. Smag, der er bitter, skarp og astringerende draw væv sammen for at øge Vata s tørring og køling egenskaber. Fødevarer såsom chili peber, bladgrøntsager og krydderier eksemplificere disse varianter. Smag, der skaber varme og fugt for at mindske Vata er naturligvis søde, sure og salte fødevarer som tang, hvede og pickles.

Stigende Vata

Fødevarer, der er køling i temperatur og energi stigning Vata. Undgå disse fødevarer til at holde i balance. Begræns rå grøntsager, frugt og deres saft - især i morgen og aften - og mad eller drikkevarer, der indeholder raffineret sukker eller majssirup. Dybstegte fødevarer, over-forarbejdede frosne eller konserves og kolde eller kulsyreholdige drikke og alkohol bør undgås. Begrænse forbruget af de fleste bønner og soja produkter i din kost.

Reduktion Vata

Salt, sød og sur fødevarer er gavnlige for Vata ved at hjælpe med at rense og forøge vævet og aktivere fordøjelsen. Mest våde grøntsager såsom squash, agurker og tomater indeholder store mængder af saltvand. Miso, yoghurt og pickles foreslås gærede fødevarer sammen med jordbær, citroner og grapefrugt, som har en sur smag. Energisk varme fødevarer og krydderier som ingefær, sort peber, kanel og spidskommen hjælp varme de kølige Vata krop og kvalitet olie eller ghee fodre leveren.

Valg af fødevarer

Vælg søde fødevarer for Vata typen fra naturlige slik som findes i frugt, korn og squash. Raffineret sukker og forarbejdede fødevarer er ikke Vata balancering og får kroppen til at "crash" efter en eksplosion af energi. Basmati brune ris, havre, byg og quinoa kan spises hele året. Frisk og sæsonmæssige brug af avocado, bananer, dadler, ferskner, meloner, kirsebær og tangeriner bringe balance i energi uden drastisk spiking blodsukkeret. Butternut squash, gul crookneck, vinter squash og søde kartofler bringe balance til aminosyrer og kulhydrater.


        

Udgiv min kommentar